σε ,

Χωρίς ούτε καν πειστικές προφάσεις η «αμαρτία» της ΥΠΠΟ για την ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα

Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου 2019, η επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας, με θέμα την «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ενδεχόμενη ανάκληση Υπουργικής Απόφασης χαρακτηρισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος ΠΥΡΚΑΛ» στην οποία απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Μενδώνη.

Ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ, ιδιοκτησίας των ΕΛΠΕ, έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο και ιστορικός τόπος, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων (ΚΣΝΜ), όπως περιέχεται στο από 21/27-06-2019 Πρακτικό συνεδρίασης αυτού. H δε Υπουργική Απόφαση συντάχθηκε και στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο, αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ, λόγω της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας. Όμως η σημερινή πολιτική ηγεσία έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει την απόφαση και υπάρχει εύλογη ανησυχία για την επέκταση των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ στην Περιοχή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρίτωνας Αρσένης:

«Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού επικαλέστηκε έλλειψη απόφασης από την προκάτοχό της για να αναπέμψει την κήρυξη του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ προς εξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Όταν κατέθεσα την απόφαση στα πρακτικά της Βουλής, η δικαιολογία άλλαξε. Έκανε ένσταση ο ιδιοκτήτης, είπε χθες στην ολομέλεια.  Όμως η ένσταση αυτή εξετάστηκε και απορρίφθηκε κατά την εξέταση της υπόθεσης από το ΚΣΝΜ, ενώ αφού δεν δημοσιεύθηκε η απόφαση της προηγούμενης υπουργού στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει διαδικασία ένστασης.

Κοινώς, η υπουργός παίζει κρυφτούλι, προτάσσοντας διαδικαστικές αιτιάσεις που δεν στέκουν για να αποκρύψει αυτό που καταγγέλλει ακόμη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας: ότι η αναπομπή της κήρυξης αποσκοπεί στην ακύρωσή της προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των νέων ιδιοκτητών των ΕΛΠΕ για επέκταση των διυλιστηρίων προς το κέντρο της Ελευσίνας, χωρίς ζώνη προστασίας».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ.

Δείτε το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης: