σε , ,

Όλα στο φως επιτέλους, για το νέο λιμάνι στην Ελευσίνα

Αθήνα, 6 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Όλα στο φως επιτέλους, για το νέο λιμάνι στην Ελευσίνα»
  • Προκηρύσσεται αδιαφανές Master Plan χωρίς τη συναίνεση και εις βάρος της τοπικής κοινωνίας
  • Γιατί δεν προκηρύσσει μελέτη μετεγκατάστασης του Λιμανιού της Ελευσίνας η κυβέρνηση;
Κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση εγγράφων προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας υπέβαλε ο Κρίτων Αρσένης, για το νέο Master Plan του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας ΑΕ.

Ο Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, υπέβαλε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης που έλαβε ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), για την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan).

“Τα 2 προηγούμενα Σχέδια, όχι μόνο δεν εξασφάλισαν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά προσέκρουσαν ακόμα και στις αντιρρήσεις των ίδιων των αρμοδίων για την έγκρισή τους Αρχών,” δήλωσε ο Βουλευτής “σαν αποτέλεσμα, 17 χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΛΕ ΑΕ, δεν υπάρχει εγκεκριμένο Master Plan!”

Ζήτημα κομβικής σημασίας είναι και η μετεγκατάσταση του Λιμένα Ελευσίνας, ο οποίος πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τις λειτουργίες της πόλης. Σκοπός της μετεγκατάστασης είναι η απελευθέρωση του παράλιου μετώπου της πόλης, όπως τεκμηριώνεται και στην «Μελέτη Χωροταξικής Οργάνωσης Θριασίου Πεδίου» του ΥΠΕΝ.

“Η μελέτη του ΥΠΕΝ μας λέει αυτά τα οποία η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει: ότι η μετακίνηση του λιμένα σε καταλληλότερη θέση δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά θα κάνει την ανάπτυξή του πιο οικονομική και βιώσιμη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά” είπε σε συνέχεια της ερώτησής του ο Κρίτων Αρσένης “όμως αντί να προκηρυχθεί σχετική μελέτη, η κυβέρνηση προκηρύσσει ένα Master Plan, χωρίς να έχει επιλεγεί η νέα θέση. Ποια νέα επιβάρυνση για τους κατοίκους της Ελευσίνας σκοπεύει να επιφέρει η κυβέρνηση με αυτό το Σχέδιο; Και ποιους λίγους σκοπεύει να ωφελήσει; Με αυτή την αίτηση εγγράφων και κοινοβουλευτική  ερώτηση ζητούμε και απαιτούμε διαφάνεια για αυτό το ζήτημα.”

Διαβάστε την ερώτηση και ΑΚΕ.