σε , , , ,

Όνειδος η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω ΣΔΙΤ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ. Αρσένης: “Όνειδος η ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω ΣΔΙΤ”

  • Ιδιωτική εταιρεία χαρακτήρισε την ΕΥΔΑΠ ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
  • Η Διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας, που αποτελεί την ΕΥΔΑΠ Παγίων, από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ (2014), που απαίτησε να παραμείνουν νερό και εγκαταστάσεις υπό δημόσια διαχείριση
  • Υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Ομοσπονδιών Εργαζομένων που τίθενται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού

Την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ Παγίων, που αποτελεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας (ΕΥΣ), κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κ.Καραμανλή ο Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Την ώρα που με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια η ανανέωση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΥΔΑΠ Παγίων) και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ, εσείς χρησιμοποιείτε την εκκρεμότητα για να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία το ΣτΕ έκρινε παράνομη το 2014» σημείωσε ο Κ.Αρσένης.

Ο Κ.Αρσένης ρώτησε τον Υπουργό πως τεκμηριώνεται η μείωση της τιμής του νερού για τους πολίτες μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα), όταν όλη η διεθνής εμπειρία δείχνει αλματώδη αύξηση της τιμής του νερού, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία μείωση της ποιότητας του νερού και συρρίκνωση των απαραίτητων επενδύσεων στις υποδομές.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών απάντησε ότι ήδη το δημόσιο πληρώνει σε μια ιδιωτική εταιρεία, την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, 26,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου (ΕΥΣ). Είπε χαρακτηριστικά: «Όνειδος είναι να παίρνει (σ.σ. το έργο) μια εταιρεία που είναι ιδιωτική. Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είναι εταιρεία εισηγμένη (σ.σ. στο Χρηματιστήριο) από το 1999. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που έχουμε διασφαλίσει ως Ελληνική Δημοκρατία είναι ότι δεν θα πουλήσουμε πάνω από το 51%…Αυτήν την εργασία έπρεπε να την κάνει η ΕΥΔΑΠ Παγίων, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο. Λέμε ότι δεν θα την κάνει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε…Θα την κάνει το ελληνικό Δημόσιο. Τώρα, αν το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να την κάνει ως δημόσιο έργο ή ως ΣΔΙΤ ή ως σύμβαση παραχώρησης, αυτό αφορά υπηρεσίες. Το αγαθό παραμένει δημόσιο».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα, που να δόθηκε το νερό -είτε το δίκτυο παγίων, είτε η διαχείριση της διανομής- σε ιδιώτη και να είχαμε θετικά αποτελέσματα. Το μόνο που βλέπουμε είναι ένα πλιάτσικο από τους ιδιώτες μέσω του εφευρήματος των ΣΔΙΤ» τόνισε ο Κ.Αρσένης και πρόσθεσε ότι «όπου εφαρμόστηκε, λειτούργησε ξεκάθαρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Βερολίνο, όπου το νερό επανα-δημοτικοποιήθηκε το 2013, στο Παρίσι όπου το νερό επανα-δημοτικοποιήθηκε το 2010, στο γεγονός ότι το 1998 στο Σίδνεϊ, λίγο μετά την ιδιωτικοποίησή του, το νερό βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια, στο Οντάριο του Καναδά όπου τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μολύνθηκαν από το βακτήριο E.coli. Στη Μ.Βρετανία, οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% στο διάστημα 1989 (οπότε ιδιωτικοποιήθηκε το νερό) – 1995 και το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177%. Στη Καζαμπλάνκα, στο Μαρόκο, οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης. Στην Αργεντινή, την περίοδο 1991-1999, οπότε διεξήχθη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποίησης νερού, οι τιμές του νερού διπλασιάσθηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρεία αναγκάσθηκε να αποχωρήσει, όταν κάτοικοι αρνήθηκαν μαζί να πληρώσουν λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι στο ΕΥΣ περιλαμβάνονται τα φράγματα και οι ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνης Υλίκης, οι γεωτρήσεις της Πάρνηθας και του κάμπου της Βοιωτίας, τα υδραγωγεία μεταφοράς και τα αντλιοστάσια. Ήδη, τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων της Αττικής (όπως ο δήμος Αγ.Αναργύρων-Καματερού), αλλά και παρακανάλιοι δήμοι έχουν αρχίσει να εκδίδουν ψηφίσματα ενάντια στη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, ομόφωνα ψηφίσματα υπάρχουν από την Ομοσπονδία Εργαζομένων όλων των ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) της χώρας και από την Ομοσπονδία εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.