σε ,

30% μείωση εκπομπών προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της Διάσκεψης του Κανκούν

Στρασβούργο, 25 Νοεμβρίου 2010

Παρέμβαση του Κρίτωνα Αρσένη στην Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής

 

Άμεση μείωση κατά 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προτείνεται με ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά την επόμενη Δευτέρα στο Κανκούν του Μεξικό.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, τόνισε στην ευρωπαία Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή, Κόνι Χέντεγκαρντ, ότι ο στόχος για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 30% θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αν στις κλιματικές διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη είχαμε υψηλές προσδοκίες, στις φετινές διαπραγματεύσεις στο Κανκούν, ίσως να έχουμε υπερβολικά χαμηλές. Δύο είναι μόλις  τα βασικά θέματα διαπραγμάτευσης. Η απόφαση για τη δημιουργία ενός κρίσιμου μηχανισμού, γνωστού ως REDD+, που στοχεύει στην αποτροπή της παγκόσμιας αποδάσωσης με την οικονομική επιβράβευση της προστασίας των δασών, και η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της χρηματοδότησης των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Αν δεν έχουμε πρόοδο στα δύο αυτά ζητήματα, δεν θα έχει  υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και θα κινδυνέψουμε με οριστική κατάρρευση των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην Ευρώπη, το 2009 φτάσαμε στη μείωση εκπομπών κατά 17,3%. Ο στόχος για το 2020 είναι μόλις 20%. Θα μπορούσαμε να τον πετύχουμε εύκολα πολύ γρηγορότερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προχωρήσουμε στο 30% και παραπάνω, προκειμένου να είμαστε εντός των επιστημονικών ορίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και να προωθήσουμε ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί.

Όσο αναφορά τις εκπομπές αερίων που προκύπτουν από την αλλαγή στη χρήση της γης λόγω δόμησης ή άλλων δραστηριοτήτων και στην αναδάσωση (γνωστό ως LULUCF), ένα ζήτημα άμεσα συνδεδεμένο με αυτό του REDD+, η θέση της ΕΕ είναι παράλογη. Η ΕΕ προτείνει να αντί να μετρήσουμε τις απόλυτες μειώσεις ή αυξήσεις των εκπομπών σε σχέση με τη χρονιά βάσης, το 1990, προτείνει ένα πολύ πιο περίπλοκο και υποκειμενικό σύστημα καταγραφής αποκλίσεων από προβλεπόμενες εκπομπές.

Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα απαιτούμε περισσότερη υπευθυνότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή».