σε ,

30% μείωση των εκπομπών της ΕΕ και 50% του αποτυπώματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2020

Την επίσημη δέσμευση της ΕΕ για άμεση μείωση κατά 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 ζήτησε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση αυτή είναι εύκολα επιτεύξιμη και θα βγάλει τις διαπραγματεύσεις από το σημερινό τους αδιέξοδο. Συντάχθηκε, έτσι, με τους 35.000 εκπροσώπους ιθαγενών πληθυσμών που συναντήθηκαν στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας και ζήτησαν να επιτευχθεί νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών στην επόμενη παγκόσμια συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν του Μεξικό τον Δεκέμβρη του 2020.

Ζήτησε, επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει το παράδειγμα στα Κράτη Μέλη μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του κατά 50% έως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει σχετική μείωση κατά 30%.

Ο Κρίτων Αρσένης χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτή για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων των ακραίων γεγονότων κατά την χθεσινή πορεία στην Αθήνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του:

 

«Πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων των ακραίων γεγονότων κατά την σημερινή πορεία στην Αθήνα.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στο δρόμο προς την συνδιάσκεψη του Μεξικό, οι 35.000 εκπρόσωποι των ιθαγενών πληθυσμών όλου του κόσμου που συναντήθηκαν στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας, μας θέτουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.
Μας ζητάνε να δεσμευτούμε για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Έχουνε δίκιο. Δεν μπορούμε να αναβάλουμε άλλο την νομική δέσμευση των χωρών ρυπαντών για την μείωση των εκπομπών.

Η ΕΕ πρέπει άμεσα να δεσμευτεί επίσημα για μείωση 30% των εκπομπών έως το 2020. Αυτό θα αλλάξει την δυναμική στις διαπραγματεύσεις που είναι αλήθεια ότι έχoυν πλέον κολλήσει, με κίνδυνο να αναβληθεί η απόφαση για τη νομικά δεσμευτική μείωση εκπομπών για μετά το Μεξικό και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Και στο Κοινοβούλιο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. 30% μείωση του αποτυπώματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο έως το 2020 έχει ήδη αποφασιστεί. Πρέπει να δείξουμε τον δρόμο στα κράτη μέλη μειώνοντας ως Κοινοβούλιο το αποτύπωμά μας κατά 50%. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας σε αυτόν τον καθημερινό χώρο εργασίας μας και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και μπορούμε και έχουμε υποχρέωση να την πετύχουμε».