σε ,

5 περιβαλλοντικές απειλές για τα νησιά του Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Κρίτωνα Αρσένη

Τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αιγαίου, ενός τόπου που η ιδιαιτερότητα του φυσικού του περιβάλλοντος είναι πηγή οικονομικής άνθισης και ποιότητας ζωής, έρχονται να αναδείξουν 5 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτήσεις αφορούν θέματα που έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα:
1.Την απειλή της βιοποικιλότητας των νησιωτικών συστημάτων εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δόμησης – το παράδειγμα της Πάρου
2.Την περιβαλλοντική υποβάθμιση Καλντέρας Σαντορίνης από το ναυάγιο του Sea Diamond
3.Την αύξηση εκβρασμών δελφινιών στο Αιγαίο
4.Τη διαχείριση υδάτων στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου 5.Τη μη ύπαρξη κέντρων επεξεργασίας στα πλαίσια της εναλλακτικής Διαχείρισης των οχημάτων τέλους κύκλου ζωής στα νησιά του Αιγαίου

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι «Τα νησιά του Αιγαίου είναι τόποι μοναδικής ομορφιάς παγκοσμίως. Αποτελούν μια πραγματική κιβωτό βιοποικιλότητας, με υψηλή συγκέντρωση σπάνιων και ενδημικών ειδών πανίδας και χλωρίδας και το πολυπληθέστερο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Σε αυτή τη μοναδικότητα άλλα και στην πολιτιστική τους κληρονομιά στηρίζεται ο Τουρισμός, η κύρια οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. Δυστυχώς, όλα αυτά τα 6 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή και της υπουργίας Σουφλιά, παρατηρούμε την εντεινόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση του Αιγαίου, διαμέσου μιας πολιτικής που συστηματικά αδιαφορεί για την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου. Παρατηρείται ραγδαία υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, αυξάνονται οι απειλές για τη θαλάσσια ζωή, μειώνονται διαρκώς τα υδάτινα αποθέματα. Τη χαριστική βολή δίνει η πλήρης αδιαφορία απέναντι σε οικολογικές βόμβες όπως το ναυάγιο του Sea Diamond. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών του Αιγαίου, της κύριας πηγής εισοδήματος για τους κατοίκους. Αντί να στραφούμε στην πράσινη ανάπτυξη του Αιγαίου και να βασιστούμε στην προστασία και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών για την προώθηση νέων υγιών περιβαλλοντικά οικονομικών δραστηριοτήτων με προοπτική, εκμεταλλευόμαστε το φυσικό πλούτο του ληστρικά, αδιαφορώντας για τα παιδιά μας και τις γενιές που έρχονται. Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία».