σε , ,

7+1 ερωτήσεις για την απαξίωση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και το Χωροταξικό Βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Κρίτων Αρσένης

Τα έξι χρόνια απαξίωσης των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κατά την κυβέρνηση Καραμανλή και την υπουργία Σουφλία, και την παράλληλη χαλάρωση του καθεστώτος προστασίας τους, με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες αναδεικνύουν 8 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.

Οι ερωτήσεις αφορούν θέματα που έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα:
1.Υποβάθμιση του υγροτόπου του Δέλτα του Έβρου
2.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας – Ισμαρίδας 3.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου
4.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών
5.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
6.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης
7.Δυσλειτουργία Φορέα Διαχείρισης Eθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Bόρειων Σποράδων
8.Οι αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τους οικοτόπους από το Χωροταξικό της Βιομηχανίας

Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι «Η Ελλάδα αποτελεί μια Ευρωπαϊκή κιβωτό βιοποικιλότητας. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πλούτος μαζί με την πολιτιστική μας κληρονομιά προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες στην Ελλάδα και προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη. Έξι χρόνια τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή και ο κ. Σουφλιάς, διαχειρίστηκαν το περιβάλλον της Ελλάδας, σαν να μην υπήρχαν οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, σα να μην υπήρχαν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για την προστασία του, σα να μην εξαρτιόταν η φυσική και οικονομική επιβίωση μας από αυτό. Χαρακτηριστική είναι η απαξίωση των φορέων διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Χωροταξικού της Βιομηχανίας σε βάρος του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών.
Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία».