σε , ,

To περιβάλλον δεν είναι πολυτέλεια

Ήσαστε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πριν έναν χρόνο γίνατε ανεξάρτητος και τώρα υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιλέχθηκα από το ΠΑΣΟΚ να μπω στο ευρωψηφοδέλτιο του 2009 λόγω της δράσης μου. Εκείνη την περίοδο είχα βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκστρατεία περί αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου ενώ παράλληλα έδινα τη μάχη με το χωροταξικό του τουρισμού. Δεν αγκαλιάστηκε όμως από μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ. Και η πολιτική απόσταση άρχισε να μεγαλώνει όταν, ενώ εγώ έμενε σταθερός στις απόψεις μου, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να αλλάζει πολιτικές. Αυτό μοιραία οδήγησε στη ρήξη με αφορμή τα θέματα της αρπαγής της δημόσιας γης και της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αυτή τη στιγμή, ο πολιτικός χώρος που παλεύει κατά της αρπαγής της δημόσιας γης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε υπάρχει ταύτιση θέσεων και απόψεων.

Πώς έχετε βιώσει μέσα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τα θέματα που θίγετε; Η Ευρώπη τι θέλει;

Καταρχήν ξεχνάμε πολλές φορές ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 28 κυβερνήσεις οι 24 είναι δεξιές. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ είχε στο προεκλογικό της πρόγραμμα την πώληση της ΕΥΔΑΠ, της δημόσιας περιουσίας, το κλείσιμο των οργανισμών. Τέτοιου είδους πολιτικές δεν χρειάζονταν το μνημόνιο για να εφαρμοστούν. Απλά το μνημόνιο μειώνει το πολιτικό κόστος των κυβερνήσεων. Αυτές είναι οι πολιτικές που ζητά, με δημοκρατικό τρόπο λόγω πλειοψηφίας, και η Ευρώπη. Η επικράτηση της δεξιάς αντίληψης έχει τις επιπτώσεις της. Δεν φταίει όμως η Ευρώπη, φταίνε οι δικές μας επιλογές. Πώς περιμένουμε να έχουμε μια αριστερή Ευρώπη, όταν δεν πηγαίνουμε να ψηφίσουμε;

Στην Ήπειρο έχουν ανοίξει πολλά κεφάλαια που απασχολούν το οικολογικό κίνημα όπως η εκτροπή του ποταμού Αώου και η ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πουρναρίου. Ποια είναι η θέση σας;
Καταρχήν για το έργο στον Αώο αυτό που ενοχλεί είναι η παραβίαση της κοινής λογικής. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα κάνει ζημιά στο περιβάλλον και θα καταστρέψει μια τοπική κοινωνία. Κι όλα αυτά για να παράξουμε όση ενέργεια παράγουν δύο ανεμογεννήτριες. Είναι λίγο αστείο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι υπάρχει από πίσω. Κάποιοι κερδίζουν. Όσον αφορά το Πουρνάρι, μαζί με το φράγμα ετοιμάζονται να πουλήσουν και τις λίμνες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα νερά της Πίνδου. Ο ιδιώτης θα ελέγχει τα νερά. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο. Προχωρούν στην αρπαγή της δημόσιας γης, στην ιδιωτικοποίηση του νερού και των σκουπιδιών. Με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) για τα απορρίμματα, δεσμευόμαστε ως κράτος ότι θα παρέχουμε πάντα πολύ μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων σε ιδιώτες. Η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει νομοτελειακά με καύση. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι σαν κράτος θα πληρώνουμε τους ιδιώτες το ίδιο ποσό ακόμα και αν μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης. Κάτι ακόμα. Σήμερα τα απορρίμματα κοστίζουν 45 ευρώ ο τόνος, με την καύση θα στοιχίζουν 300 έως 400 ευρώ ο τόνος. Οι διαγωνισμοί μέσω ΣΔΙΤ αφήνουν ανοιχτό το θέμα της τεχνολογίας που θα επιλεγεί από τον ιδιώτη. Θεωρείται δεδομένο ότι οι εταιρίες θα επιλέξουν την καύση.

Είναι πολυτέλεια να μιλάμε για το περιβάλλον σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

Έτσι δυστυχώς θεωρείται. Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Ποιότητα περιβάλλοντος σημαίνει καλύτερα προϊόντα, καλύτερα προϊόντα σημαίνουν καλύτερο μάρκετινγκ. Το βλέπουμε με τα εμφιαλωμένα νερά των Ιωαννίνων, τα οποία επειδή προέρχονται από ένα καθαρό περιβάλλον, έχουν κυριαρχήσει στην αγορά. Επίσης, η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι αυτή που προσελκύει τον τουρίστα.

Σας έχουν κατηγορήσει ότι τις απόψεις σας για το περιβάλλον τις διακατέχει μια παιδικότητα. Σας θυμίζω την υπόθεση με τις φάλαινες.

Η παρέμβαση που είχε γίνει τότε δεν αφορούσε τις φάλαινες αλλά την τήρηση των διεθνών κανονισμών. Αυτό που είχα ζητήσει στο θέμα των σεισμικών ερευνών για τους υδρογονάνθρακες ήταν να τηρηθούν οι διεθνείς προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να προληφθούν τρεις τοποτηρητές στο πλοίο. Η παρέμβασή μου δεν σήμαινε να σταματήσουν οι σεισμικές έρευνες. Γιατί ήταν τόσο δύσκολο από την κυβέρνηση να ζητήσει από την εταιρία να προσλάβει τρεις ανθρώπους; Γιατί χρειάστηκε να δημιουργηθεί όλη αυτή η προβοκάτσια για φάλαινες και δελφίνια από τη στιγμή που εγώ αυτό που ζητούσα ήταν η τήρηση της νομιμότητας και η πρόσληψη τριών ανθρώπων; Οι δικές μου απόψεις δεν είναι παιδικές, είμαι χωροτάκτης οικονομολόγος, έχω βραβευτεί για τη δουλειά μου. Και πάντα οι απόψεις μου προσπαθώ να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Και αν θέλετε κάποιοι προσπαθούν να τους δοθεί μια γραφικότητα, γιατί ακριβώς οι απόψεις μου ενοχλούν.

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ